česky česky english english deutsch deutsch
Přihlásit (vysvětlení) Registrovat
LUSK Luštění křížovek on-line.
LUŠTĚNÍ KŘÍŽOVEK
Křížovkářský server krizovky.lusk.cz, krizovka.lusk.cz
K dnešnímu dni vyšlo již 7904 křížovek.

Hledat v archivu křížovek Archiv

Slovníček pomůže s neznámými slovy. Slovníček

Soutěž Soutěž

Návod jak luštit online Pomoc

Kontakt na autory Kontakt
20. srpna 1845 byla zprovozněna první železniční trať u nás - z Olomouce do Prahy. Kolem půl páté odpoledne zvěstoval (TAJENKA) příjezd parovozu Čechy, který řídil sám stavitel tratě, Jan Perner. Byla to tehdy veliká sláva, ale Perner si úspěchu mohl užívat pouhé tři týdny. 9. září téhož roku se na inspekční cestě při vyjíždění z choceňského tunelu příliš vyklonil z vlaku a udeřil se hlavou o sloup. Druhý den svému zranění v Pardubicích, kam byl převezen, podlehl.
Klasická křížovka Legendy
Vodorovně:
A – Zkr. české poslanecké sněmovny; výkon fotbalisty; americký příbuzný zubra. B – Avšak; řečník; ženy a muži. C – Anglicky „sám“; posypání; ňadro. D – Omamná látka; činívat. E – TAJENKA. F – Slovensky „potřeba“; zahradní besídka. G – Oslavná báseň; kladná elektroda; vhodná k orbě. H – Největší mořský mlž; chrastí; SPZ Prahy. I – Velký papoušek; spojka a částice; škrabáky na čištění pluhů.
Svisle:
1 – Německé město (Passau); postoj. 2 – Nevidomý; pach. 3 – Část hlavy; druh pepře. 4 – Rolandovy iniciály; zárubně; polní míra. 5 – Pláštěnka; sladkovodní rybka. 6 – Opuchlina; nebezpečný virus. 7 – Slovensky „posel“; jemenský přístav. 8 – Ovčí sýr; přibližně. 9 – Římských 49; potřeba kanoisty; ukazovací zájmeno. 10 – Zdrhovadlo; měnit vzduch v místnosti. 11 – Moravskoslezská řeka; políčko. 12 – Přenášet; letopisy.
Nápověda: KÉP; OTKY
Autorka: Iva Böhmová
Vyhodnotit Uložit Obnovit Smazat
Plná políčka přeskočit Posun stránky
Nápověda: Ovládací klávesy
Enter
Další slovo.
Shift+Enter
Předchozí slovo.
Mezerník
Změna směru.
 <- 4
Kurzor vlevo.
 -> 6
Kurzor vpravo.
Esc
Smazat písmeno.
Pomocné znaky: Ž, Š, Č, Ř, Ŕ, Ď, Ť, Ň, Ě, Á, Ä, É,  Í , Ý, Ó, Ö, Ô, Ú, Ů, Ü, CH, Ĺ Ľ
xml document Řešení do souboru